Lintubongarit lyövät jarrut pohjaan nähdessään erikoisia lintuja, mutta muuntamobongari jarruttaa jokaisen muuntajan kohdalla. Paitsi jos se on jo kuvattu miljoonaan kertaan, kuten tämä yksilö Salosta Kiskontien varrelta. ( Ensimmäisen kerran bongasin tämän keväällä 2015. Silloin sähkölinjat menivät vielä ilmassa. ![]() Joidenkin vanhojen muutamoiden oviin on merkitty kylän tai paikan nimi. Olisi mielenkiintoista tietää näiden historiasta lisää. Miksei kaikissa ole vai ovatko ne hävinneet aikojen saatossa? Nykyään ainakin uusissa, pienen talon mallisissa peltimuuntamoissa, on osoite merkitty tarralla. Numero nimen edessä voisi viitata Väärlässä sijaitseviin muuntamoiden määrään, mutta tämä on pelkkä arvaus. Tämäkin harmaavarpunen on rakennettu betonisista tiilistä, kuten niin moni muukin tämän aikakauden lajitoveri. Rappaus pinnassa tekee siitä hitusen erilaisen kun pelkkä betonitiilinen. Rakennusvuotta on hankala mennä arvaamaan, mutta veikkaan 1930-lukua materiaalin ja yksinkertaisen tyylin vuoksi. Tästä kyseisestä muuntamosta löytyy paljon kuvia. Olen tainnut ottaa siitä aina kuvan ajaessani ohi, mutta viimeisin on otettu 2019 keväällä. Siinä se nököttää. Toivottavasti ei häviä maisemasta. Kyseisen yksilön voi bongata myös junasta, jos kulkee Helsinkiin tai Turkuun päin. Rata kulkee reilun 100 metrin päästä muutamosta. Muuntamobongari julkaisee tällä sivustolla itsensä tai muiden bongaamia muuntamoita omaksi ja toisten iloksi. Esteettisesti kauniit, puiset, betoniset tai tiiliset muuntamot ovat olennainen osa rakennushistoriaamme. Valitettavasti paljon näitä rakennuksia on jo hävinnyt, mutta jos bongaat sellaisen vinkkaa minulle tai lähetä kuva.
0 Comments
Tämä harvinainen kaunotar osui silmiini Kytäjän kartanon mailla maaliskuussa 2010. Puisia muuntamoita näkee harvoin, sillä ne ovat vanhoja ja usein palaneet. Matala aumakatto teki tästä muuntamosta vieläkin tyylikkäämmän. Jos aihe kiinnostaa, niin kannattaa lukea Maarit Verrosen kirja Puutornimuuntamot ja ihastella enemmän näitä harvinaisempia rakennelmia. Aiheesta lisää myös Yle Areenan ohjelmassa Kevyet mullat, jossa kirjailija vierailee. Muuntamobongari julkaisee tällä sivustolla itsensä tai muiden bongaamia muuntamoita omaksi ja toisten iloksi. Esteettisesti kauniit, puiset, betoniset tai tiiliset muuntamot ovat olennainen osa rakennushistoriaamme. Valitettavasti paljon näitä rakennuksia on jo hävinnyt, mutta jos bongaat sellaisen vinkkaa minulle tai lähetä kuva.
Tämän muuntamon onnistuin kuvaamaan ennen sen katoamista heinäkuussa 2013. Käytöstä poistunut ja ränsistynyt betonitiilinen muuntamo sijaitsi keskellä metsää, joten sen löytyminen oli todellista tuuria. Onneksi olin laiska lenkkeilijä, oikaisin metsikön läpi ja kannoin puhelinta mukana. Järjestelmäkameran kanssa oli myöhäistä palata paikalle, sillä saman vuoden syyskuussa muuntamo oli jo hävitetty. Voisin melkein vannoa, että kaikki muuntamot ovat erilaisia. Kaukaa ne näyttävät hyvin samanlaisilta, mutta kun niitä tutkii tarkemmin löytyy niistä paljon pieniä eroja. Ikkunat voivat olla erimallisia, yksiruutuisia tai useampi ruutuisia. Ulkonäköön on varmasti vaikuttanut niin muurari, kuin puuseppäkin. Tämä poikkesi muista samanlaisista muuntamoista paitsi sijaintinsa, mutta myös räystäiden puutteiden vuoksi. Loiva harjakatto näyttää melkeinpä yhtä numero liian jopa pieneltä. Muuntamobongari julkaisee tällä sivustolla itsensä tai muiden bongaamia muuntamoita omaksi ja toisten iloksi. Esteettisesti kauniit, puiset, betoniset tai tiiliset muuntamot ovat olennainen osa rakennushistoriaamme. Valitettavasti paljon näitä rakennuksia on jo hävinnyt, mutta jos bongaat sellaisen vinkkaa minulle tai lähetä kuva.
|
MuuntamobongariMuuntamobongari julkaisee tällä sivustolla itsensä tai muiden bongaamia muuntamoita omaksi ja toisten iloksi. Esteettisesti kauniit, puiset, betoniset tai tiiliset muuntamot ovat olennainen osa rakennushistoriaamme. Valitettavasti paljon näitä rakennuksia on jo hävinnyt, mutta jos bongaat sellaisen vinkkaa siitä minulle tai lähetä kuva. ArchivesCategories |